przepis-na-kobiete.pl

Welsch z północnej Francji z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Welsch z północnej Francji z serem cheddar

Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
boczek wędzony - 300 g
chleb drwalski - 120 g
bazylia świeża - 5 g
mix sałat - 150 g
musztarda dijon - 4 łyżki
ocet - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
piwo jasne - 250 ml
ser cheddar - 400 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 NACZYNIA:
do zapiekanki tarkę Rozgrzej piekarnik do 180°C Bochenek chleba kroimy na pół.
2.POŁÓWKI PRZECINAMY WZDŁUŻ:
na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba). 6 ŁYŻEK PIWA: podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon.
3.MIESZAMY, DODAJEMY STARTY:
na tarce ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
4.NA KONIEC DODAJEMY:
2-3 łyżki piwa.
5.PAJDY CHLEBA PIECZEMY:
na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju.
6.KROMKI PRZEKŁADAMY DO:
4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy gube plastry boczku.
7.CHLEB ZALEWAMY ROZPUSZCZONYM:
serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. MIKS SAŁAT PRZEKŁADAMY: do miski.
8.SKRAPIAMY OLIWĄ Z:
oliwek i octem balsamicznym.
9.SMAŻYMY JAJKO NA:
oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
10.UKŁADAMY JE NA:
wierzchu welscha, dekorujemy bazylią i podajemy z sałatką.
Welsch z północnej Francji z serem cheddar

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 NACZYNIA

do zapiekanki tarkę Rozgrzej piekarnik do 180°C Bochenek chleba kroimy na pół.

2

POŁÓWKI PRZECINAMY WZDŁUŻ

na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba). 6 ŁYŻEK PIWA: podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon.

3

MIESZAMY, DODAJEMY STARTY

na tarce ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.

4

NA KONIEC DODAJEMY

2-3 łyżki piwa.

5

PAJDY CHLEBA PIECZEMY

na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju.

6

KROMKI PRZEKŁADAMY DO

4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy gube plastry boczku.

7

CHLEB ZALEWAMY ROZPUSZCZONYM

serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. MIKS SAŁAT PRZEKŁADAMY: do miski.

8

SKRAPIAMY OLIWĄ Z

oliwek i octem balsamicznym.

9

SMAŻYMY JAJKO NA

oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.

10

UKŁADAMY JE NA

wierzchu welscha, dekorujemy bazylią i podajemy z sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3940,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

985,1 kcal

🥑

Tłuszcz

77 g

🌾

Węglowodany

25 g

🥬

Błonnik

43,6 g

💪

Białko

43,6 g

Podobne przepisy