przepis-na-kobiete.pl

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą

Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 250 g
masło klarowane - 30 g
szalotka - 3 szt.
szparagi białe - 250 g
śmietana 30% - 100 g
szparagi zielone - 250 g
groszek cukrowy - 200 g
mleko - 100 ml
sól - 1 szczypta
trybula - 15 g
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.
2.GOTUJEMY WARZYWA:
Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy szparagi i marchew. Smażymy razem przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¼ cytryny. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy groszek cukrowy wraz z główkami szparagów – gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż będą półtwarde. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby możemy zagęścić.
3.WARZYWA PODAJEMY Z PURÉE:
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z mlekiem na purée. Trybulę myjemy i siekamy, dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą.
Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.

2

GOTUJEMY WARZYWA

Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy szparagi i marchew. Smażymy razem przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¼ cytryny. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy groszek cukrowy wraz z główkami szparagów – gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż będą półtwarde. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby możemy zagęścić.

3

WARZYWA PODAJEMY Z PURÉE

Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z mlekiem na purée. Trybulę myjemy i siekamy, dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1072,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

178,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl