przepis-na-kobiete.pl

Miniomlety pomidorowe • przepis • składniki • przygotowanie

Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.

Miniomlety pomidorowe

Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
zioła prowansalskie - 2 szczypty
ząbek czosnku - 2 szt.
boczek parzony - 40 g
jajko - 8 szt.
pomidory krojone z puszki - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK:
Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy.
3.SMAŻYMY OMLET:
Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).
4.ZWIJAMY I KROIMY OMLET:
Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.
Miniomlety pomidorowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK

Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy.

3

SMAŻYMY OMLET

Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).

4

ZWIJAMY I KROIMY OMLET

Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1016,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

254,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

6,7 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy