Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 FOREMKI
o średnicy 11 cm Crème brûlée Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
LEKKO STUDZIMY.
ŻÓŁTKA MIESZAMY Z
pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).
MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ
sitko i wlewamy do foremek.
FOREMKI UKŁADAMY NA
blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce 3 godziny.
KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY
skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie.
DODAJEMY CUKIER, SMAŻYMY
do uzyskania konsystencji konfitury. STUDZIMY.
SCHŁODZONY KREM POSYPUJEMY
cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier).
NA WIERZCH NAKŁADAMY
niewielką ilość konfitury z pomarańczy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2634,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
658,5 kcal
Tłuszcz
36,6 g
Węglowodany
71,5 g
Błonnik
13,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Jajka w chmurkach
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!