Ciasto kruche • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne ciasto kruche przygotowane w robocie kuchennym MC Smart, które jest gotowe do pieczenia w 5 minut! Koniecznie je wypróbuj przy kolejnym wypiekaniu tarty lub wytrawnego quiche.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATANIE CIASTA
Pokrojone na kawałki masło, cukier, sól, jajo i mąkę zagniatać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie/1 minuta 30 sekund, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę lodowatej wody i zagniatać (z zatkniętą miarką) jeszcze20 sekund/prędkość 4. Uformować z ciasta kulę i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
WYKŁADANIE CIASTA NA TORTOWNICĘ
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wnętrze formy wysmarować miękkim masłem. Jeżeli ciasto nie będzie wstępnie podpiekane (pieczone „na ślepo”), to nie natłuszcza się ścianek formy. Ciasto kruche zawiera dużo tłuszczu, dlatego pod wpływem gorąca szybko mięknie i ześlizguje się ze ścianek formy.
PIECZENIE CIASTA
Upiec (albo podpiec) ciasto według przepisu, do którego je przygotowujesz. Brzeg ciasta oddzielić od ścianek formy. Ciasto zostawić w formie około 10 minut, żeby nieco ostygło. Dopiero potem wyjąć je z formy i umieścić na kratce do studzenia ciasta. Ciasto kruche łatwo się łamie, dlatego należy obchodzić się z nim delikatnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2804,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,7 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!