Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,
1 duże naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze do zapiekanki, folię spożywczą, duże naczynie żaroodporne do kurczaka, tłuczek do mięsa, blender i wykałaczki.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200-220°C (termoobieg).
ZAPIEKANKA NA ROZGRZANĄ,
głęboką patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego.
POKROJONE W CZĄSTKI
pieczarki wrzucamy na gorący olej na patelnię.
DODAJEMY ODROBINĘ SOLI,
mieszamy i smażymy na dużym ogniu do momentu aż pieczarki puszczą wodę (ok. 1-2 MINUT).
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
pod patelnią i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojony w grubą kostkę bakłażan bez pestek. ODROBINĘ SOLIMY I: mieszamy.
DODAJEMY PAPRYKI (ZIELONĄ,
żółtą, czerwoną) pokrojone w dużą kostkę.
ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i smażymy, aż warzywa zaczną puszczać wodę.
CAŁOŚĆ POLEWAMY OLEJEM,
mieszamy.
WARZYWA SMAŻYMY PRZEZ
2 minuty. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DUSIMY
pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
DO NACZYNIA WRZUCAMY
ser sałatkowy, dodajemy 2 jajka i odrobinę pieprzu – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
SMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY
do 1 większego lub 2 mniejszych naczyń żaroodpornych i polewamy je zalewą serowo-jajeczną.
DODAJEMY POSIEKANY TYMIANEK
(możemy go dodać wcześniej podczas miksowania), całość mieszamy i posypujemy z góry tartym ementalerem.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut.
PIERSI KURCZAKA NACINAMY
nożem, robiąc kieszonkę.
DESKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ
wody, na deskę kładziemy naciętą pierś kurczaka, na której układamy płat złożony z 3 warstw folii spożywczej.
MIĘSO DELIKATNIE ROZBIJAMY
tłuczkiem przez folię.
ROZBITE PIERSI POSYPUJEMY
pieprzem i odrobiną soli.
NA CAŁEJ DŁUGOŚCI
piersi kurczaka układamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynkę smarujemy serem Pont-L’Evêque, zawijamy brzegi z prawej i lewej strony do środka i całość zawijamy w roladkę. NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY: masłem.
MIEJSCE, W KTÓRYM
ułożymy każdą z roladek, posypujemy posiekaną szałwią.
W ROLADKI WBIJAMY
wykałaczki, układamy roladki w naczyniu żaroodpornym na posiekanej szałwii.
KAŻDĄ ROLADKĘ POSYPUJEMY
posiekaną szałwią.
NA ROLADKI KŁADZIEMY
małe kawałki masła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
ROLADKI WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut (aż się zarumienią).
PO UPIECZENIU WYJMUJEMY
wykałaczki z roladek.
ROLADKI KROIMY W
grube plastry, które polewamy odrobiną soku z mięsa z naczynia żaroodpornego, dekorujemy liśćmi szałwii. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4071,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1017,9 kcal
Tłuszcz
64,8 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
85,2 g
Białko
85,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.