Makaron z soczewicą i kawałkami indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I INDYKA
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
SMAŻYMY INDYKA
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kawałki indyka ze wszystkich stron przez ok. 7 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
DUSIMY SOCZEWICĘ
Cebulę i czosnek podsmażamy w małym rondlu aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i dusimy przez 1 minutę. Dolewamy wino i 200 ml bulionu, a następnie redukujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOCZEWICĄ I INDYKIEM
Paski indyka zdejmujemy z patelni. Cukinię podsmażamy na oliwie przez 5 minut i dodajemy wraz z indykiem do soczewicy, podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. Makaron odlewamy i dobrze osączamy. Podajemy z soczewicą i indykiem. Całe danie można posypać kozim serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2943,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
735,8 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
91,6 g
Błonnik
53,5 g
Białko
53,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!