przepis-na-kobiete.pl

Przepis na włoską babkę Panettone • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Przepis na włoską babkę Panettone

Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 60 ml
drożdże świeże - 20 g
mąka pszenna typ 00 - 280 g
mąka pszenna - 135 g
jajko - 2 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
cukier drobny - 35 g
sól - 1 szczypta
miód - 5 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
rodzynki - 50 g
żurawina suszona - 50 g
skórka pomarańczy kandyzowana - 50 g
rum - 20 ml
masło - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do zaczynu dodajemy jajko, żółtka, rum, cukier i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż nabierze konsystencji przypominającej kruszonkę.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do zagniecionego ciasta dodajemy stopniowo miękkie masło. Po dodaniu całego masła ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
3.WYRABIANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO:
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki poza masłem i ciastem startowym. Tak przygotowaną masę dodajemy do wyrośniętego ciasta startowego i zagniatamy. Gdy oba ciasta się połączą, zaczynamy stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy połączymy ciasto z masłem, należy zacząć je wyrabiać, co może potrwać dość długo. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie może się kleić.
4.FORMOWANIE CIASTA:
Rodzynki, owoce żurawiny i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy rumem.
5.WYRASTANIE CIASTA:
Obie foremki do panettone dokładnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ciasto potroi swoją objętość. Ostatnie wyrastanie ciasta trwa bardzo długo i w temperaturze pokojowej może zająć ok. 8 godzin, musimy je wtedy bacznie obserwować, aby nie dopuścić do przerośnięcia.
6.PIECZENIE PANETTONE:
Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Kratkę do piekarnika umieszczamy na najniższym możliwym poziomie, aby panettone mogło swobodnie rosnąć. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy panettone się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy, wyjmujemy ciasto z pieca.
7.STUDZENIE PANETTONE:
W podstawę ciast wbijamy z dwóch stron długie patyczki do szaszłyków. Następnie ciasta wieszamy do góry nogami, opierając je o brzegi głębokich garnków. Jest to zdecydowanie najbardziej skomplikowana część wykonania tego wyjątkowego ciasta, dzięki której panettone uzyskuje niezwykłą puszystość. Ciasto to musi stygnąć w takiej pozycji minimum 10 godzin.
Przepis na włoską babkę Panettone

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Do zaczynu dodajemy jajko, żółtka, rum, cukier i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż nabierze konsystencji przypominającej kruszonkę.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do zagniecionego ciasta dodajemy stopniowo miękkie masło. Po dodaniu całego masła ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

3

WYRABIANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO

W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki poza masłem i ciastem startowym. Tak przygotowaną masę dodajemy do wyrośniętego ciasta startowego i zagniatamy. Gdy oba ciasta się połączą, zaczynamy stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy połączymy ciasto z masłem, należy zacząć je wyrabiać, co może potrwać dość długo. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie może się kleić.

4

FORMOWANIE CIASTA

Rodzynki, owoce żurawiny i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy rumem.

5

WYRASTANIE CIASTA

Obie foremki do panettone dokładnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ciasto potroi swoją objętość. Ostatnie wyrastanie ciasta trwa bardzo długo i w temperaturze pokojowej może zająć ok. 8 godzin, musimy je wtedy bacznie obserwować, aby nie dopuścić do przerośnięcia.

6

PIECZENIE PANETTONE

Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Kratkę do piekarnika umieszczamy na najniższym możliwym poziomie, aby panettone mogło swobodnie rosnąć. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy panettone się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy, wyjmujemy ciasto z pieca.

7

STUDZENIE PANETTONE

W podstawę ciast wbijamy z dwóch stron długie patyczki do szaszłyków. Następnie ciasta wieszamy do góry nogami, opierając je o brzegi głębokich garnków. Jest to zdecydowanie najbardziej skomplikowana część wykonania tego wyjątkowego ciasta, dzięki której panettone uzyskuje niezwykłą puszystość. Ciasto to musi stygnąć w takiej pozycji minimum 10 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4348,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

271,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Przepis na włoską babkę Panettone - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl