przepis-na-kobiete.pl

Fajitas wołowe z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.

Fajitas wołowe z warzywami

Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

polędwica wołowa - 1 kg
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 60 ml
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
papryczka jalapeno - 4 szt.
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
tortilla - 8 szt.
kminek cały - 1 szczypta
śmietana 18% - 180 ml
sok z limonki - 40 ml
szynka serrano - 80 g
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ DURSZLAK:
Marynata Polędwicę wołową kroimy w paski wzdłuż włókien i przekładamy do naczynia, mięso polewamy sokiem z 2 cytryn, następnie do mięsa dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry.
2.DODAJEMY SOS SOJOWY:
indonezyjski, 60 ml oleju oraz odrobinę pieprzu.
3.KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA:
dokładnie obtaczamy w marynacie.
4.MIĘSO WKŁADAMY DO:
lodówki na minimum 20-60 minut.
5.WARZYWA POKROJONE W:
paski papryki posypujemy mieloną ostrą papryką oraz roztartym kminkiem.
6.DODAJEMY SZALOTKĘ POKROJONĄ:
w piórka, papryczki jalapeños pokrojone w talarki, pół pęczka posiekanej świeżej kolendry oraz odrobinę oleju i niewielką ilość pieprzu. MIESZAMY.
7.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa.
8.SMAŻYMY PRZEZ 5-10:
minut, co chwilę mieszając (na patelni nie możemy smażyć zbyt dużej ilości warzyw, nie możemy dopuścić do duszenia warzyw).
9.WYSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY:
do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
10.TORTILLE NA GORĄCEJ:
patelni (bez tłuszczu) podgrzewamy tortillę, co chwilę ją odwracając.
11.TORTILLA NIE MA:
być chrupiąca, tylko lekko zarumieniona i podgrzana.
12.WOŁOWINA NA DRUGĄ:
rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy zamarynowane mięso bez dodatku tłuszczu.
13.SMAŻYMY, CAŁY CZAS:
mieszając.
14.TORTILLE POWIERZCHNIĘ ZARUMIENIONEJ:
tortilli z jednej strony smarujemy śmietaną (zamiast śmietany można użyć guacamole z tabasco), środek tortilli posypujemy posiekaną cebulą, układamy przestudzone warzywa, wysmażoną wołowinę oraz szynkę serrano pokrojoną w cienkie paski.
15.WSZYSTKIE SKŁADNIKI POSYPUJEMY:
odrobiną roztartego w moździerzu kminku oraz skrapiamy niewielką ilością soku z limonki.
16.NA KOŃCU DODAJEMY:
kilka gałązek świeżej kolendry.
17.TORTILLĘ ZAWIJAMY, KROIMY:
na pół, podajemy na talerzu udekorowanym papryczką chili, papryką ostrą w proszku i kminkiem.
18.TO SAMO ROBIMY:
z pozostałymi tortillami.
Fajitas wołowe z warzywami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ DURSZLAK

Marynata Polędwicę wołową kroimy w paski wzdłuż włókien i przekładamy do naczynia, mięso polewamy sokiem z 2 cytryn, następnie do mięsa dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry.

2

DODAJEMY SOS SOJOWY

indonezyjski, 60 ml oleju oraz odrobinę pieprzu.

3

KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA

dokładnie obtaczamy w marynacie.

4

MIĘSO WKŁADAMY DO

lodówki na minimum 20-60 minut.

5

WARZYWA POKROJONE W

paski papryki posypujemy mieloną ostrą papryką oraz roztartym kminkiem.

6

DODAJEMY SZALOTKĘ POKROJONĄ

w piórka, papryczki jalapeños pokrojone w talarki, pół pęczka posiekanej świeżej kolendry oraz odrobinę oleju i niewielką ilość pieprzu. MIESZAMY.

7

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa.

8

SMAŻYMY PRZEZ 5-10

minut, co chwilę mieszając (na patelni nie możemy smażyć zbyt dużej ilości warzyw, nie możemy dopuścić do duszenia warzyw).

9

WYSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY

do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.

10

TORTILLE NA GORĄCEJ

patelni (bez tłuszczu) podgrzewamy tortillę, co chwilę ją odwracając.

11

TORTILLA NIE MA

być chrupiąca, tylko lekko zarumieniona i podgrzana.

12

WOŁOWINA NA DRUGĄ

rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy zamarynowane mięso bez dodatku tłuszczu.

13

SMAŻYMY, CAŁY CZAS

mieszając.

14

TORTILLE POWIERZCHNIĘ ZARUMIENIONEJ

tortilli z jednej strony smarujemy śmietaną (zamiast śmietany można użyć guacamole z tabasco), środek tortilli posypujemy posiekaną cebulą, układamy przestudzone warzywa, wysmażoną wołowinę oraz szynkę serrano pokrojoną w cienkie paski.

15

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POSYPUJEMY

odrobiną roztartego w moździerzu kminku oraz skrapiamy niewielką ilością soku z limonki.

16

NA KOŃCU DODAJEMY

kilka gałązek świeżej kolendry.

17

TORTILLĘ ZAWIJAMY, KROIMY

na pół, podajemy na talerzu udekorowanym papryczką chili, papryką ostrą w proszku i kminkiem.

18

TO SAMO ROBIMY

z pozostałymi tortillami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3336,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

834,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,6 g

🌾

Węglowodany

53,8 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

73,9 g

Podobne przepisy