Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BLACHĘ WYKŁADAMY
papierem do pieczenia.
RÓWNO ROZKŁADAMY NA
niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 MINUT, AŻ: wiórki zaczną się rumienić.
UPRAŻONE WIÓRKI ORAZ
skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera.
DODAJEMY SÓL I
całość miksujemy.
KREWETKI OBIERAMY (MOŻEMY
zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą.
KREWETKI WRZUCAMY NA
rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
SOK PRZELEWAMY DO
rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę.
DODAJEMY MIÓD I
sok z limonki.
POŁOWĘ SYROPU PRZELEWAMY
do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO
garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.
GOTOWE KREWETKI PODAJEMY
z pomarańczowym dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
836,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
18,4 g
Błonnik
17,7 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Naleśniki z farszem
Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!