przepis-na-kobiete.pl

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną

Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

majonez - 150 g
korniszon - 150 g
rzodkiewka - 8 szt.
groszek konserwowy - 200 g
ziemniak - 600 g
marchew - 1 szt.
karp filet - 1 g
sól -
pieprz czarny -
mąka pszenna - 100 g
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 150 g
olej słonecznikowy - 150 ml
natka pietruszki - 8 gałązek
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA NA SAŁATKĘ:
Korniszony i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAJONEZEM:
Majonez ucieramy z 2 łyżkami zalewy z korniszonów, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wszystkie warzywa przekładamy do dość dużej miski, dodajemy majonez z zalewą z korniszonów i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KARPIA:
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące.
4.PANIERUJEMY KARPIA:
Jajka roztrzepujemy z łyżką wody. Każdy kawałek karpia zanurzamy w jajku z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na talerz.
5.SMAŻYMY KARPIA:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy karpia, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Karp smażony z sałatką ziemniaczaną

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA NA SAŁATKĘ

Korniszony i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAJONEZEM

Majonez ucieramy z 2 łyżkami zalewy z korniszonów, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wszystkie warzywa przekładamy do dość dużej miski, dodajemy majonez z zalewą z korniszonów i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KARPIA

Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące.

4

PANIERUJEMY KARPIA

Jajka roztrzepujemy z łyżką wody. Każdy kawałek karpia zanurzamy w jajku z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na talerz.

5

SMAŻYMY KARPIA

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy karpia, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4029,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1007,3 kcal

🥑

Tłuszcz

66,6 g

🌾

Węglowodany

85,1 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl