Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ
Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.
DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.
FORMUJEMY KOTLECIKI
Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
937,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,5 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
14,3 g
Błonnik
3,8 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z kurczakiem
Ten pyszny farsz z kurczaka doskonale smakuje z chrupiącą bagietką i świeżymi warzywami! Wykorzystaj przepis na kanapkę z kurczakiem, by przygotować wspaniałe śniadanie lub sycący lunch.

Sylwestrowe przekąski
Na noc sylwestrową proponujemy pyszne przekąski! Świętuj razem z nami!

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.