przepis-na-kobiete.pl

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami

Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna tortowa - 280 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 120 g
sok z cytryny - 50 ml
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
masło - 40 g
migdały - 70 g
miód - 30 g
pistacje - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.NADZIENIE 200 GRAMÓW:
migdałów mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniacza i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami nadzienia. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
2.CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY:
do miski, dodajemy jaja, miękkie masło, sól.
3.ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i chłodzimy 60 min.
4.
W LODÓWCE.
5.CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY:
i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm.
6.WIĘKSZY PLACEK WYKŁADAMY:
na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. NAKŁUWAMY CIASTO: widelcem.
7.GÓRNA WARSTWA MIGDAŁY:
zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy, a następnie odcedzamy z wody i obieramy ze skórek. 20 G SPARZONYCH: migdałów siekamy, 50 g pozostawiamy w całości.
8.MASŁO Z MIODEM:
rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy migdały oraz posiekane pistacje i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
9.PIECZEMY 20-25 MIN:
w temp. 200°C.: STUDZIMY.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NADZIENIE 200 GRAMÓW

migdałów mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniacza i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami nadzienia. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

2

CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY

do miski, dodajemy jaja, miękkie masło, sól.

3

ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY

w folię spożywczą i chłodzimy 60 min.

4

W LODÓWCE.

5

CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY

i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicy 20 i 24 cm.

6

WIĘKSZY PLACEK WYKŁADAMY

na spód tortownicy, podwijamy brzegi na 2 cm, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy drugim plackiem. NAKŁUWAMY CIASTO: widelcem.

7

GÓRNA WARSTWA MIGDAŁY

zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy, a następnie odcedzamy z wody i obieramy ze skórek. 20 G SPARZONYCH: migdałów siekamy, 50 g pozostawiamy w całości.

8

MASŁO Z MIODEM

rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy migdały oraz posiekane pistacje i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

9

PIECZEMY 20-25 MIN

w temp. 200°C.: STUDZIMY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4937 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493,7 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

43,0 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy