przepis-na-kobiete.pl

Babka ziemniaczana z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Babka ziemniaczana z boczkiem

Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
kasza gryczana - 40 g
mąka pszenna - 1 łyżka
mleko - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżka
boczek wędzony w plastrach - 250 g
ziemniak - 1 kg
cebula dymka - 1 szt.
śmietana 12% - 200 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.
2.PRZESMAŻAMY BOCZEK:
Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).
3.PIECZEMY BABKĘ:
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PODAJEMY BABKĘ:
Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Babka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.

2

PRZESMAŻAMY BOCZEK

Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).

3

PIECZEMY BABKĘ

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PODAJEMY BABKĘ

Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1127,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

187,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,2 g

🌾

Węglowodany

13,0 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy