przepis-na-kobiete.pl

Gulasz z jelenia z kaszą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Gulasz z jelenia z kaszą

Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
cebula - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
bulion warzywny - 0,5 l
ząbek czosnku - 4 szt.
piwo jasne - 500 ml
gulasz z dziczyzny - 1 kg
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieczarka - 800 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UCIERAMY (NAJLEPIEJ:
w moździerzu) pieprz i ziele angielskie.
2.W RONDLU LUB:
na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebule, po chwili dodajemy posiekany czosnek.
3.KIEDY WARZYWA LEKKO:
zmiękną, dodajemy pokrojone w niewielkie paski mięso i podsmażamy 2-3 minuty.
4.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
dodajemy piwo, przyprawy z moździerza, liście laurowe, paprykę.
5.DUSIMY CHWILĘ,:
mieszając.
6.NASTĘPNIE DODAJEMY CZĘŚĆ:
bulionu i pokrojone w plasterki pieczarki.
7.DUSIMY POD PRZYKRYCIEM:
na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny.
8.JEŚLI PŁYN WYPARUJE,:
dodajemy bulion.
9.JEŻELI MIĘSO JEST:
miękkie, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić go solą lub pieprzem.
10.GOTUJEMY KASZĘ WEDŁUG:
instrukcji na opakowaniu.
11.JAK PODAWAĆ SIEKAMY:
drobno pęczek pietruszki.
12.GULASZ PODAJEMY NAJLEPIEJ:
z kaszą na sypko, posypany obficie natką pietruszki.
Gulasz z jelenia z kaszą

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UCIERAMY (NAJLEPIEJ

w moździerzu) pieprz i ziele angielskie.

2

W RONDLU LUB

na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebule, po chwili dodajemy posiekany czosnek.

3

KIEDY WARZYWA LEKKO

zmiękną, dodajemy pokrojone w niewielkie paski mięso i podsmażamy 2-3 minuty.

4

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

dodajemy piwo, przyprawy z moździerza, liście laurowe, paprykę.

5

DUSIMY CHWILĘ,

mieszając.

6

NASTĘPNIE DODAJEMY CZĘŚĆ

bulionu i pokrojone w plasterki pieczarki.

7

DUSIMY POD PRZYKRYCIEM

na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny.

8

JEŚLI PŁYN WYPARUJE,

dodajemy bulion.

9

JEŻELI MIĘSO JEST

miękkie, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić go solą lub pieprzem.

10

GOTUJEMY KASZĘ WEDŁUG

instrukcji na opakowaniu.

11

JAK PODAWAĆ SIEKAMY

drobno pęczek pietruszki.

12

GULASZ PODAJEMY NAJLEPIEJ

z kaszą na sypko, posypany obficie natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

864,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

216,1 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy