przepis-na-kobiete.pl

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami

Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

marchew - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
por - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
cebula dymka - 3 szt.
bób - 60 g
bulion warzywny - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
makaron chow mein - 250 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
imbir mielony - 2 szczypty
przyprawa chińska 5 smaków - 10 g
miód - 1 łyżka
ocet - 2 łyżki
olej z orzechów ziemnych - 4 łyżki
olej - 2 łyżki
pędy bambusa - 50 g
orzechy arachidowe - 45 g
sól - 1 szczypta
sos piri-piri - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 3 łyżki
bazylia świeża - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
wok (lub dużą patelnię) Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg) Sos hoisin Orzechy przerzucamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę.
2.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.
3.KACZKA Z KACZKI:
wycinamy piersi, resztę odstawiamy.
4.PIERSI KACZKI, BEZ:
skóry kroimy w paski, następnie na pół, przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na mniej więcej 5 minut.
5.NA ROZGRZANĄ GŁĘBOKĄ:
patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, piersi kacze smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego.
6.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 100 stopni C tylko w celu podtrzymania temperatury.
7.PAPRYKI POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w słupki.
8.PORA, OBRANĄ MARCHEWKĘ:
i pędy bambusa także kroimy w słupki.
9.NA WOK ZNÓW:
nalewamy 1 łyżkę oleju do woka, pokrojony w plasterki czosnek i dymkę pokrojoną w piórka wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy paprykę, marchewki, pędy bambusa i por.
10.MAKARON CHOW MEIN:
zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.
11.KACZKĘ WYJMUJEMY Z:
piekarnika, dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 2-3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy.
12.1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ:
mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.
13.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
bób bez skórek, i posiekany szczypiorek z dymki, na końcu makaron, całość mieszamy, chwilę podsmażamy.
14.NA SAM KONIEC:
dodajemy 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i pęczek posiekanej bazylii.
15.JAK PODAWAĆ DANIE:
wyjmujemy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii.
16.*POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI:
używamy do innych przepisów.
17.Z KORPUSU (PO:
usunięciu węzłów chłonnych) możemy ugotować rosół (gotujemy tak tradycyjny rosół z kury wraz z włoszczyzną.
18.MOŻEMY DODAĆ TEŻ:
odrobinę cynamonu i sosu sojowego) a nogi kaczki możesz przyrządzić według przepisu na nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku, który znajdziesz na kuchnialidla.pl ).
Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

wok (lub dużą patelnię) Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg) Sos hoisin Orzechy przerzucamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę.

2

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.

3

KACZKA Z KACZKI

wycinamy piersi, resztę odstawiamy.

4

PIERSI KACZKI, BEZ

skóry kroimy w paski, następnie na pół, przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na mniej więcej 5 minut.

5

NA ROZGRZANĄ GŁĘBOKĄ

patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, piersi kacze smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego.

6

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 100 stopni C tylko w celu podtrzymania temperatury.

7

PAPRYKI POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w słupki.

8

PORA, OBRANĄ MARCHEWKĘ

i pędy bambusa także kroimy w słupki.

9

NA WOK ZNÓW

nalewamy 1 łyżkę oleju do woka, pokrojony w plasterki czosnek i dymkę pokrojoną w piórka wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy paprykę, marchewki, pędy bambusa i por.

10

MAKARON CHOW MEIN

zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.

11

KACZKĘ WYJMUJEMY Z

piekarnika, dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 2-3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy.

12

1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ

mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.

13

NA PATELNIĘ DODAJEMY

bób bez skórek, i posiekany szczypiorek z dymki, na końcu makaron, całość mieszamy, chwilę podsmażamy.

14

NA SAM KONIEC

dodajemy 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i pęczek posiekanej bazylii.

15

JAK PODAWAĆ DANIE

wyjmujemy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii.

16

*POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI

używamy do innych przepisów.

17

Z KORPUSU (PO

usunięciu węzłów chłonnych) możemy ugotować rosół (gotujemy tak tradycyjny rosół z kury wraz z włoszczyzną.

18

MOŻEMY DODAĆ TEŻ

odrobinę cynamonu i sosu sojowego) a nogi kaczki możesz przyrządzić według przepisu na nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku, który znajdziesz na kuchnialidla.pl ).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8391,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2097,9 kcal

🥑

Tłuszcz

168 g

🌾

Węglowodany

83,2 g

🥬

Błonnik

61,3 g

💪

Białko

61,3 g

Podobne przepisy

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl