Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ
Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Mięso przesmażamy partiami na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do żeliwnego garnka.
DUSIMY GULASZ
Ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wkładamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką i kminem rzymskim. Całość przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy wodę, ściągamy resztki z patelni i wlewamy do garnka, tak aby jego zawartość pokryć nią całkowicie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
PARUJEMY ZIEMNIAKI
Pieczarki przekrawamy na cztery części. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz.
DOPRAWIAMY GULASZ
Z gulaszu wyjmujemy gałązki rozmarynu, następnie dodajemy uparowane ziemniaki, większą część pieczarek, a także wlewamy wodę, którą puściły pieczarki. Pozostałą część pieczarek podgrzewamy na suchej patelni. Gulasz doprawiamy miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Całość mieszamy. Dekorujemy kawałkami cytryny, świeżą miętą i pieczarkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2543 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
635,8 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
6,6 g
Białko
61,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!