przepis-na-kobiete.pl

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem

Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka gryczana - 150 g
napój roślinny - 300 ml
woda gazowana - 100 g
sól - 1 szczypta
jajko - 10 szt.
łosoś wędzony - 500 g
rzodkiewka - 10 szt.
świeży koperek -
masło -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie składniki mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / prędkość: 7. Gotowe ciasto przelewamy do miski i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na rozgrzaną, suchą patelnię wylewamy tyle ciasta, aby powstały cienkie naleśniki. Smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
3.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Każdego naleśnika smażymy osobno. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i układamy na niej naleśnika. Następnie na jego środek wbijamy jajko i zakładamy brzegi, aby powstał kwadrat, w którym ciasto tworzy ramkę dla jajka. Każdego naleśnika smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż jajko się zetnie.
4.PODAJEMY NALEŚNIKI:
Rzodkiewki kroimy w plastry. Każdego naleśnika podajemy z kilkoma plastrami rzodkiewki, wędzonym łososiem i ozdabiamy koperkiem.
Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie składniki mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / prędkość: 7. Gotowe ciasto przelewamy do miski i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na rozgrzaną, suchą patelnię wylewamy tyle ciasta, aby powstały cienkie naleśniki. Smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

3

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Każdego naleśnika smażymy osobno. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i układamy na niej naleśnika. Następnie na jego środek wbijamy jajko i zakładamy brzegi, aby powstał kwadrat, w którym ciasto tworzy ramkę dla jajka. Każdego naleśnika smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż jajko się zetnie.

4

PODAJEMY NALEŚNIKI

Rzodkiewki kroimy w plastry. Każdego naleśnika podajemy z kilkoma plastrami rzodkiewki, wędzonym łososiem i ozdabiamy koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2423,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,3 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl