przepis-na-kobiete.pl

Racuchy na maślance • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Racuchy na maślance

Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko - 3 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 300 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
maślanka - 400 ml
jajko - 2 szt.
olej - 5 łyżek
cukier puder - 5 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przekładamy je do pojemnika mieszającego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Rozdrobnione jabłka przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MAŚLANKĄ:
Do czystego pojemnika mieszającego przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy też sól, maślankę i żółtka. Całość mieszamy za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 5. Gotową masę przekładamy do miski.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy w pojemniku mieszającym z założoną końcówką do mieszania (tzw. motylkiem), używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Ubite białka dodajemy do pozostałej masy i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto łączymy z rozdrobnionymi jabłkami.
5.SMAŻYMY I PODAJEMY RACUCHY:
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru, i podajemy oprószone cukrem pudrem.
Racuchy na maślance

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przekładamy je do pojemnika mieszającego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Rozdrobnione jabłka przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MAŚLANKĄ

Do czystego pojemnika mieszającego przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy też sól, maślankę i żółtka. Całość mieszamy za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 5. Gotową masę przekładamy do miski.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy w pojemniku mieszającym z założoną końcówką do mieszania (tzw. motylkiem), używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Ubite białka dodajemy do pozostałej masy i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto łączymy z rozdrobnionymi jabłkami.

5

SMAŻYMY I PODAJEMY RACUCHY

Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru, i podajemy oprószone cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2187,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

437,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

63,4 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy