przepis-na-kobiete.pl

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem

Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 200 g
woda - 50 ml
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka padrón - 6 szt.
szynka szwarcwaldzka - 120 g
ser żółty wędzony - 90 g
bułka tarta - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 3 szt.
masło - 25 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bazylia suszona - 0,5 łyżeczki
śmietana 12% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE:
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.
2.PIECZEMY PAPRYCZKI:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.
3.PIECZEMY SPÓD QUICHE:
Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
4.PIECZEMY QUICHE:
Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE

Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.

2

PIECZEMY PAPRYCZKI

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.

3

PIECZEMY SPÓD QUICHE

Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.

4

PIECZEMY QUICHE

Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2921,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

730,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47,4 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

28,0 g

💪

Białko

28,0 g

Podobne przepisy

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl