przepis-na-kobiete.pl

Bezmięsny pie • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Bezmięsny pie

Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 2 łyżki
pieczarki brązowe - 250 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
czosnek główka - 4 ząbki
jarmuż - 2 garście
sos sojowy - 1 łyżka
bulion warzywny - 500 ml
mleko - 300 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 pęczek
ciasto francuskie - 375 g
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek -
sól -
pieprz czarny -
dynia piżmowa - 350 g
marchew z groszkiem, mrożona - 1 szkl
cebula czosnkowa - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
mieszanka przypraw złocisty kurczak - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PIECZEMY WARZYWA:
Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.
3.DOPRAWIAMY FARSZ:
Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.
5.ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI:
Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.
6.PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE:
Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.
Bezmięsny pie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PIECZEMY WARZYWA

Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.

3

DOPRAWIAMY FARSZ

Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.

5

ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.

6

PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE

Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2347,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

391,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

38,8 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy