przepis-na-kobiete.pl

Dynia faszerowana komosą ryżową • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Dynia faszerowana komosą ryżową

Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

fasola czerwona z puszki - 410 g
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia piżmowa - 2 szt.
komosa ryżowa (quinoa) - 180 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 60 ml
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 5 szt.
żurawina suszona - 35 g
orzech nerkowca - 35 g
szczypior cebuli - 24 g
Szpinak Baby - 100 g
bazylia świeża - 5 g
woda - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIE:
Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Wnętrza dyni skrapiamy oliwą, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i je oprószamy solą i pieprzem.
2.PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ:
Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.
4.FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE:
Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
5.PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE:
Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Dynia faszerowana komosą ryżową

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIE

Dynie przekrawamy wzdłuż na pół. Pestki i część miąższu wyjmujemy za pomocą łyżki. Wnętrza dyni skrapiamy oliwą, wcieramy oliwę w miąższ i skórkę. Połówki dyni układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i je oprószamy solą i pieprzem.

2

PRAŻYMY I GOTUJEMY KOMOSĘ

Komosę prażymy ok. 2 minut w rondelku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy rondelek z, by komosa wchłonęła nadmiar płynu.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażamy szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy suszonym oregano. Mieszamy.

4

FASZERUJEMY I ZAPIEKAMY DYNIE

Przestudzone dynie obficie wypełniamy farszem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

5

PODAJEMY FASZEROWANE DYNIE

Upieczone dynie oprószamy z wierzchu posiekanym szczypiorem z dymki. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2940,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13 g

🌾

Węglowodany

147,2 g

🥬

Błonnik

23,8 g

💪

Białko

22,2 g

Podobne przepisy

Dynia faszerowana komosą ryżową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl