przepis-na-kobiete.pl

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym

Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
bulion warzywny - 1,5 l
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 4 szt.
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
seler - 0,5 szt.
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
ryż długoziarnisty - 200 g
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 0,25 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE:
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.
3.ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY:
Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania.
4.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.
5.ZWIJAMY GOŁĄBKI:
Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.
6.PIECZEMY GOŁĄBKI:
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.
8.PODAJEMY GOŁĄBKI:
Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.

3

ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY

Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania.

4

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.

5

ZWIJAMY GOŁĄBKI

Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.

6

PIECZEMY GOŁĄBKI

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.

8

PODAJEMY GOŁĄBKI

Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1787 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

178,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,5 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy