Sałatka z buraków z miętą i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.
PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.
MARYNUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2036,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,1 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
35,7 g
Błonnik
14,8 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.