przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką

Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

majonez - 2 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
ketchup - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
sól -
pieprz czarny -
kurczak filety z piersi - 400 g
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 2 łyżki
sałata lodowa - 0,5 szt.
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
ogórek konserwowy - 50 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
mozzarella, tarta - 50 g
cebula prażona - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce łączymy majonez, jogurt naturalny i ketchup. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą do gyrosu lub kebabu, dodajemy olej i mieszamy. Kurczaka przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180°C, aż będzie rumiany i soczysty.
3.SKŁADAMY SAŁATKĘ:
W dużej misce układamy warstwami: porwaną na kawałki sałatę lodową, połówki pomidorków koktajlowych, plasterki ogórków konserwowych, piórka czerwonej cebuli, upieczonego kurczaka, tartą mozzarellę oraz prażoną cebulkę. Na koniec całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Gotową sałatkę podajemy od razu – najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce łączymy majonez, jogurt naturalny i ketchup. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą do gyrosu lub kebabu, dodajemy olej i mieszamy. Kurczaka przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180°C, aż będzie rumiany i soczysty.

3

SKŁADAMY SAŁATKĘ

W dużej misce układamy warstwami: porwaną na kawałki sałatę lodową, połówki pomidorków koktajlowych, plasterki ogórków konserwowych, piórka czerwonej cebuli, upieczonego kurczaka, tartą mozzarellę oraz prażoną cebulkę. Na koniec całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Gotową sałatkę podajemy od razu – najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1636,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,4 kcal

🥑

Tłuszcz

25,6 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy