Galareta wieprzowa • przepis • składniki • przygotowanie
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Czas przygotowania
390 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Dokładnie myjemy, a potem oczyszczamy golonkę oraz nóżki ze wszystkich włosków (możesz opalić je delikatnie nad palnikiem, aby łatwiej było się ich pozbyć). Wkładamy mięso do garnka.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewkę oraz pietruszkę myjemy i obieramy, a potem kroimy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i także przekrajamy ją na pół. Czosnek obieramy i odstawiamy na bok.
WSTĘPNIE OBGOTOWUJEMY MIĘSO
Wlewamy do garnka wodę, a następnie ustawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy mięso. Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową.
PODPIEKAMY CEBULĘ
Wrzucamy przekrojoną cebulę na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i pozwalamy jej się delikatnie przypalić.
DODAJEMY WARZYWA DO WYWARU
Wrzucamy marchew, pietruszkę oraz cebulę do wywaru.
PRZYPRAWIAMY WYWAR
Do wywaru wsypujemy kolejno ziele angielskie, sól, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.
GOTUJEMY WYWAR
Przykrywamy garnek z wywarem pokrywką i gotujemy go, a następnie zmniejszamy moc do minimum. Gotujemy wywar przez 2,5 godziny.
DODAJEMY CZOSNEK
Po upływie wyznaczonego czasu kroimy czosnek na drobne kawałki i wrzucamy go do wywaru. Pozwalamy wywarowi gotować się przez kolejne 2,5 godziny.
PRZECEDZAMY WYWAR
Przecedzamy bulion przez sitko do innego naczynia. Marchewki oraz mięso wyciągamy i odkładamy na bok (będziemy używać ich do galarety).
STUDZIMY WYWAR I UBIJAMY BIAŁKA
Pozwalamy wywarowi wystygnąć, a w międzyczasie ubijamy białka z jajka na sztywno (żółtka możesz zostawić do jajecznicy lub sosu). Gdy wywar wystygnie, przelewamy go z powrotem do garnka.
KLARUJEMY WYWAR
Do wywaru dodajemy ubite białka oraz ocet, a następnie ponownie je zagotowujemy. Gotowy wywar przecedzamy na sitku, tak aby pozbyć się całkowicie białek. Czynność powtarzamy drugi raz, aby całkowicie usunąć wszystkie zanieczyszczenia i uzyskać klarowny wywar.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA GALARETĘ
Marchewkę kroimy w półplastry. Mięso oddzielamy od skóry i dzielimy na drobne kawałki (ze skórki możemy zrobić skwarki lub użyć ich do przygotowania pasztetu). Groszek odcedzamy z zalewy.
ROZLEWAMY GALARETĘ
Do słoiczków wkładamy kilka kawałków marchewki, groszek i mięsne kawałki. Staramy się zrobić to równo, aby starczyło na wszystkie salaterki. Potem zalewamy wszystko bulionem.
CHŁODZIMY GALARETĘ
Wkładamy słoiczki do lodówki na kilka godzin, by galareta mogła stężeć. Gotową galaretę podajemy z octem lub sokiem z cytryny. Możemy dodatkowo ozdobić ją natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5396,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
770,9 kcal
Tłuszcz
53,3 g
Węglowodany
8,6 g
Błonnik
1,3 g
Białko
64 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!