przepis-na-kobiete.pl

Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!

Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową

Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
kawior z taszy - 4 łyżeczki
świeży koperek - 24 g
śmietana 18% - 3 łyżki
łosoś wędzony - 400 g
ocet - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
olej z pestek dyni - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rzeżucha - 10 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
chrzan tarty - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Przekładamy do miseczki i zalewamy połową octu.
2.PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA:
Łososia kroimy w drobną kostkę i mieszamy z marynatą ze skórki z pomarańczy, soli, pieprzu, chrzanu i 1 łyżeczki kwaśnej śmietany.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKA:
Ogórek myjemy i kroimy w długie, cienkie pasy za pomocą obieraczki do warzyw. Lekko solimy i marynujemy w pozostałym occie. Ogórek posypujemy koperkiem i rzeżuchą.
4.PODAJEMY TATAR:
Tatar z łososia wykładamy na talerz, nadając mu kształt pierścienia lub koła. Dekorujemy marynowaną cebulą, resztą śmietany i kawiorem. Obok wykładamy sałatkę z marynowanego ogórka i dekorujemy ją ziołami. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni.
Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Przekładamy do miseczki i zalewamy połową octu.

2

PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA

Łososia kroimy w drobną kostkę i mieszamy z marynatą ze skórki z pomarańczy, soli, pieprzu, chrzanu i 1 łyżeczki kwaśnej śmietany.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKA

Ogórek myjemy i kroimy w długie, cienkie pasy za pomocą obieraczki do warzyw. Lekko solimy i marynujemy w pozostałym occie. Ogórek posypujemy koperkiem i rzeżuchą.

4

PODAJEMY TATAR

Tatar z łososia wykładamy na talerz, nadając mu kształt pierścienia lub koła. Dekorujemy marynowaną cebulą, resztą śmietany i kawiorem. Obok wykładamy sałatkę z marynowanego ogórka i dekorujemy ją ziołami. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

979,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

7,8 g

🥬

Błonnik

20,2 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy