przepis-na-kobiete.pl

Soczysty łosoś z sosem z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Soczysty łosoś z sosem z rukoli

Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 750 g
gruszka - 1 szt.
kasza gryczana - 50 g
limonka - 2 szt.
miód - 50 łyżeczek
musztarda dijon - 30 g
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 50 g
ser twaróg tłusty - 125 g
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZESNIEJ KASZĘ:
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ I: wystudź.
2.ŁOSOŚ KAWAŁKI ŁOSOSIA:
myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
3.ODCINAMY KAWAŁECZKI ŁOSOSIA:
z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet.
4.KAŻDY KAWAŁEK PRZEKRAWAMY:
na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.
5.POSYPUJEMY ŁOSOSIA BIAŁYM:
pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu).
6.NASTĘPNIE KAWAŁKI ŁOSOSIA:
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.NA KAŻDEGO ŁOSOSIA:
ścieramy niewielką ilość skórki z limonki.
8.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut. UWAGA!.
9.JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA:
dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.
10.ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, NA:
którą następnie wlewamy miód (ok. 2 ŁYŻECZKI).
11.NA ROZGRZANY MIÓD:
wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy.
12.GOTUJEMY AŻ SOS:
się zredukuje.
13.SOS 65 G:
rukoli , 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.
14.NASTĘPNIE LEJEMY OLIWĘ:
z oliwek (ok. 100 ML) MAŁYM: strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). SOS WSTAWIAMY DO: lodówki.
15.W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY:
gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
16.SAŁATKA Z KASZY:
gryczanej Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
17.W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY:
zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
18.SIEKAMY CZOSNEK I:
kruszymy twaróg.
19.DO MISKI Z:
ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki.
20.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i białym pieprzem. MIESZAMY.
21.DODAJEMY OKOŁO 30:
ml oliwy z oliwek.
22.DELIKATNIE MIESZAMY DODAJĄC:
1 łyżeczkę miodu.
23.PO 35 MINUTACH:
wyjmujemy łososia z piekarnika.
24.JAK PODAWAĆ NA:
środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka.
25.SOS Z RUKOLI:
przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy.
26.ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA:
sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
27.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZESNIEJ KASZĘ

gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ I: wystudź.

2

ŁOSOŚ KAWAŁKI ŁOSOSIA

myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

3

ODCINAMY KAWAŁECZKI ŁOSOSIA

z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet.

4

KAŻDY KAWAŁEK PRZEKRAWAMY

na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.

5

POSYPUJEMY ŁOSOSIA BIAŁYM

pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu).

6

NASTĘPNIE KAWAŁKI ŁOSOSIA

przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

NA KAŻDEGO ŁOSOSIA

ścieramy niewielką ilość skórki z limonki.

8

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut. UWAGA!.

9

JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA

dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.

10

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, NA

którą następnie wlewamy miód (ok. 2 ŁYŻECZKI).

11

NA ROZGRZANY MIÓD

wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy.

12

GOTUJEMY AŻ SOS

się zredukuje.

13

SOS 65 G

rukoli , 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.

14

NASTĘPNIE LEJEMY OLIWĘ

z oliwek (ok. 100 ML) MAŁYM: strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). SOS WSTAWIAMY DO: lodówki.

15

W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY

gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.

16

SAŁATKA Z KASZY

gryczanej Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

17

W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY

zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.

18

SIEKAMY CZOSNEK I

kruszymy twaróg.

19

DO MISKI Z

ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki.

20

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i białym pieprzem. MIESZAMY.

21

DODAJEMY OKOŁO 30

ml oliwy z oliwek.

22

DELIKATNIE MIESZAMY DODAJĄC

1 łyżeczkę miodu.

23

PO 35 MINUTACH

wyjmujemy łososia z piekarnika.

24

JAK PODAWAĆ NA

środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka.

25

SOS Z RUKOLI

przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy.

26

ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA

sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.

27

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3736,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

934,2 kcal

🥑

Tłuszcz

43,6 g

🌾

Węglowodany

96,5 g

🥬

Błonnik

45,5 g

💪

Białko

45,5 g

Podobne przepisy