przepis-na-kobiete.pl

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem

Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

dorsz filet - 640 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
por - 1 szt.
tymianek świeży - 30 g
cukier - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
goździki - 2 szt.
piwo jasne - 300 ml
ser twaróg tłusty - 100 g
śmietana 30% - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1 łyżka
jajko - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 10 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 200 g
groszek zielony, świeży - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DORSZA:
Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM:
Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DORSZA

Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM

Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1919,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

479,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

37,0 g

🥬

Błonnik

44,3 g

💪

Białko

44,3 g

Podobne przepisy