przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z kotlecikami z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.

Sałatka z kotlecikami z kalafiora

Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mieszanka nasion i pestek - 20 g
kalafior - 150 g
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
mięta świeża - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
kolendra mielona - 0,25 łyżeczki
kumin - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
hummus - 80 g
fasola edamame, świeża - 50 g
kolendra świeża - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
pestki dyni - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI:
Na suchej patelni podprażamy mieszankę pestek i nasion. W rozdrabniaczu siekamy kalafior, tak aby przypominał kaszkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, włącznie z podprażonymi pestkami i nasionami. Całość ponownie rozdrabniamy, aż powstanie jednolita masa.
2.FORMUJEMY KOTLECIKI:
Delikatnie formujemy z masy podłużne kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na talerz wykładamy humus, kotleciki z kalafiora, pomidorki koktajlowe, świeżą kolendrę i fasolkę edamame.
Sałatka z kotlecikami z kalafiora

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Na suchej patelni podprażamy mieszankę pestek i nasion. W rozdrabniaczu siekamy kalafior, tak aby przypominał kaszkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, włącznie z podprażonymi pestkami i nasionami. Całość ponownie rozdrabniamy, aż powstanie jednolita masa.

2

FORMUJEMY KOTLECIKI

Delikatnie formujemy z masy podłużne kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerz wykładamy humus, kotleciki z kalafiora, pomidorki koktajlowe, świeżą kolendrę i fasolkę edamame.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

735 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735 kcal

🥑

Tłuszcz

52,6 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

27,7 g

💪

Białko

27,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z kotlecikami z kalafiora - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl