przepis-na-kobiete.pl

Kiszka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

ziemniak - 2 kg
boczek wędzony - 500 g
cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
kasza manna - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
mleko - 0,5 szkl
czosnek główka - 3 ząbki
jelita wieprzowe - 250 g
majeranek - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JELITA:
Jelita dokładnie wypłucz i wywróć na drugą stronę, a potem włóż je do miski z letnią wodą i mocz przez ok. godzinę. Jeśli masz możliwość, możesz zrobić to już kilka godzin wcześniej — ułatwi to ich napełnianie farszem.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą al dente, odcedź je i przelej zimną wodą. Odłóż je na bok do przestygnięcia.
3.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I BOCZEK:
Cebulę obierz z łupinek i drobno pokrój. Boczek pokrój w jak najmniejsze kawałki. Całość podsmaż na patelni, aż nabierze rumianego koloru.
4.OBIERAMY I ŚCIERAMY ZIEMNIAKI:
Obierz ziemniaki z łupin, a potem zetrzyj je na tarce wprost do miski.
5.DODAJEMY BOCZEK I CEBULĘ:
Podsmażoną cebulkę wraz z boczkiem dodaj do miski.
6.PRZYPRAWIAMY MASĘ:
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce wprost do miski. Dodaj jajka, kaszę manną, mąkę, mleko oraz wszystkie przyprawy.  Wymieszaj wszystko dokładnie. W międzyczasie umyj garnek po gotowaniu ziemniaków.
7.NAPEŁNIAMY JELITA:
Jelita nałóż luźno na nadziewarkę i zacznij napełnianie kiełbasek. Każda kiełbasa powinna być nabita do ¾ długości, niezbyt ciasno, by uniknąć pękania podczas gotowania. Utwórz z masy kiełbaski o długości ok. 12 cm, a potem zwiąż je nicią na końcach.
8.PARZYMY KISZKI:
Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzuć do niej gotowe kiszki. Gotuj je przez 15-20 minut.
9.PODSMAŻAMY KISZKI:
Wyciągnij kiszki z garnka, a następnie podsmaż je na tej samej patelni co boczek i cebulę do momentu, w którym nabiorą rumianego koloru. Podawaj ciepłe, w towarzystwie np. puree ziemniaczanego i sosu (cebulowego, jasnego pieczeniowego). Całe danie polecamy też posypać świeżym tymiankiem!
Kiszka ziemniaczana

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JELITA

Jelita dokładnie wypłucz i wywróć na drugą stronę, a potem włóż je do miski z letnią wodą i mocz przez ok. godzinę. Jeśli masz możliwość, możesz zrobić to już kilka godzin wcześniej — ułatwi to ich napełnianie farszem.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą al dente, odcedź je i przelej zimną wodą. Odłóż je na bok do przestygnięcia.

3

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I BOCZEK

Cebulę obierz z łupinek i drobno pokrój. Boczek pokrój w jak najmniejsze kawałki. Całość podsmaż na patelni, aż nabierze rumianego koloru.

4

OBIERAMY I ŚCIERAMY ZIEMNIAKI

Obierz ziemniaki z łupin, a potem zetrzyj je na tarce wprost do miski.

5

DODAJEMY BOCZEK I CEBULĘ

Podsmażoną cebulkę wraz z boczkiem dodaj do miski.

6

PRZYPRAWIAMY MASĘ

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce wprost do miski. Dodaj jajka, kaszę manną, mąkę, mleko oraz wszystkie przyprawy.  Wymieszaj wszystko dokładnie. W międzyczasie umyj garnek po gotowaniu ziemniaków.

7

NAPEŁNIAMY JELITA

Jelita nałóż luźno na nadziewarkę i zacznij napełnianie kiełbasek. Każda kiełbasa powinna być nabita do ¾ długości, niezbyt ciasno, by uniknąć pękania podczas gotowania. Utwórz z masy kiełbaski o długości ok. 12 cm, a potem zwiąż je nicią na końcach.

8

PARZYMY KISZKI

Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzuć do niej gotowe kiszki. Gotuj je przez 15-20 minut.

9

PODSMAŻAMY KISZKI

Wyciągnij kiszki z garnka, a następnie podsmaż je na tej samej patelni co boczek i cebulę do momentu, w którym nabiorą rumianego koloru. Podawaj ciepłe, w towarzystwie np. puree ziemniaczanego i sosu (cebulowego, jasnego pieczeniowego). Całe danie polecamy też posypać świeżym tymiankiem!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4396,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1099 kcal

🥑

Tłuszcz

63,4 g

🌾

Węglowodany

90,6 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

35,4 g

Podobne przepisy