przepis-na-kobiete.pl

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan” • przepis • składniki • przygotowanie

Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”

Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 5 szt.
kakao - 50 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mąka pszenna - 110 g
olej - 40 ml
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
cukier wanilinowy - 1 paczka
wódka - 50 ml
cukier - 120 g
orzechy arachidowe - 200 g
woda - 80 ml
cukier puder - 110 g
masło orzechowe - 45 g
masło - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
JEŚLI: przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTUJ FORMĘ O:
średnicy 20 cm Biszkopt czekoladowy Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA, UBIJAMY:
i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao.
4.CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,:
dodajemy olej i wodę.
5.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp.
6.170°C (Z TERMOOBIEGIEM):
lub 180°C (bez termoobiegu).
7.SPRAWDZAMY PATYCZKIEM, CZY:
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
8.PONCZ DO NASĄCZENIA:
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
9.OD MOMENTU ZAGOTOWANIA:
gotujemy jeszcze 30-40 sekund. STUDZIMY I DODAJEMY: alkohol.
10.ORZECHY SOLONE W:
karmelu Na suchej patelni karmelizujemy cukier.
11.GDY NABIERZE ZŁOTEGO:
koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę.
12.CHWILĘ GOTUJEMY, DODAJEMY:
orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
13.ORZECHY W KARMELU:
pieczemy w temp.
14.180°C OKOŁO 15-20:
minut (na złoty kolor).
15.KREM Z MASŁA:
orzechowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
16.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem).
17.WYSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY:
na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy.
18.WSZYSTKIE BLATY NAKRAPIAMY:
ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt.
19.ZE WSZYSTKICH WARSTW:
składamy tort.
20.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
orzechy w karmelu.
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

JEŚLI: przechowujesz masło orzechowe w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, wyjmij je z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTUJ FORMĘ O

średnicy 20 cm Biszkopt czekoladowy Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy) i ubijamy z cukrem na puszystą masę.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA, UBIJAMY

i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao.

4

CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,

dodajemy olej i wodę.

5

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp.

6

170°C (Z TERMOOBIEGIEM)

lub 180°C (bez termoobiegu).

7

SPRAWDZAMY PATYCZKIEM, CZY

ciasto jest upieczone. STUDZIMY.

8

PONCZ DO NASĄCZENIA

Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.

9

OD MOMENTU ZAGOTOWANIA

gotujemy jeszcze 30-40 sekund. STUDZIMY I DODAJEMY: alkohol.

10

ORZECHY SOLONE W

karmelu Na suchej patelni karmelizujemy cukier.

11

GDY NABIERZE ZŁOTEGO

koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę.

12

CHWILĘ GOTUJEMY, DODAJEMY

orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

13

ORZECHY W KARMELU

pieczemy w temp.

14

180°C OKOŁO 15-20

minut (na złoty kolor).

15

KREM Z MASŁA

orzechowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

16

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem).

17

WYSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY

na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy.

18

WSZYSTKIE BLATY NAKRAPIAMY

ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt.

19

ZE WSZYSTKICH WARSTW

składamy tort.

20

NA WIERZCHU UKŁADAMY

orzechy w karmelu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7470,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,5 kcal

🥑

Tłuszcz

43,0 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan” - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl