przepis-na-kobiete.pl

Deser gruszkowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Deser gruszkowo-malinowy

Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

maliny mrożone - 250 g
cukier puder - 90 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 400 g
woda - 25 ml
żelatyna - 8 g
borówki - 50 g
gruszka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
kuchenkę mikrofalową Przygotowanie galaretki Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, aż napęcznieje, a następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Maliny miksujemy, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy etapami, sprawdź nasz trik ). 3/4 galaretki przelewamy do kieliszków i chłodzimy 45 minut w lodówce (pozostałą galaretką wykończymy deser). Przygotowanie musu gruszkowego Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. 2 gruszki miksujemy, pozostałe 2 kroimy w drobną kostkę. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone, cukrem pudrem i gruszkowym purée. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Przekładamy mus do kieliszków i chłodzimy w lodówce 20 minut. Zalewamy deser pozostałą galaretką malinową (1/4) i ponownie chłodzimy. Wierzch deserów dekorujemy plasterkami gruszki i świeżymi borówkami.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Deser gruszkowo-malinowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

kuchenkę mikrofalową Przygotowanie galaretki Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, aż napęcznieje, a następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Maliny miksujemy, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy etapami, sprawdź nasz trik ). 3/4 galaretki przelewamy do kieliszków i chłodzimy 45 minut w lodówce (pozostałą galaretką wykończymy deser). Przygotowanie musu gruszkowego Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. 2 gruszki miksujemy, pozostałe 2 kroimy w drobną kostkę. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone, cukrem pudrem i gruszkowym purée. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Przekładamy mus do kieliszków i chłodzimy w lodówce 20 minut. Zalewamy deser pozostałą galaretką malinową (1/4) i ponownie chłodzimy. Wierzch deserów dekorujemy plasterkami gruszki i świeżymi borówkami.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3661,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

732,3 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

86,1 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy