przepis-na-kobiete.pl

Roladki z indyka z warzywami i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Roladki z indyka z warzywami i ryżem

Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
ryż długoziarnisty - 200 g
sznycel z indyka - 600 g
bulion drobiowy - 300 ml
marchew - 400 g
groszek, mrożony - 250 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka
serek kanapkowy ziołowy - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULĘ OBIERAMY:
i kroimy w kostkę.
2.MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY:
i nacieramy z obu stron solą i pieprzem.
3.NASTĘPNIE Z JEDNEJ:
strony smarujemy 1 łyżką serka ziołowego, zwijamy i spinamy wykałaczką.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, smażymy na nim roladki mniej więcej przez 5 minut ze wszystkich stron.
5.WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY:
na bok.
6.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
cebulę, talarki marchwi, groszek i smażymy przez 3 minuty, wielokrotnie je przy tym obracając.
7.PODLEWAMY BULIONEM, ROLADKI:
układamy na warzywach i wszystko dusimy pod przykryciem mniej więcej przez 15 minut.
8.WORECZKI Z RYŻEM:
wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody.
9.GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
przez 15 minut.
10.WORECZKI OSĄCZAMY, WYJMUJEMY:
ryż.
11.SOS Z WARZYWAMI:
doprawiamy do smaku sosem sojowym.
12.PODAJEMY Z RYŻEM:
i roladkami z indyka.
13.WSKAZÓWKA:
ABY UŁATWIĆ: zwijanie roladek, mięso przed przyprawieniem okrywamy folią spożywczą i ostrożnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Roladki z indyka z warzywami i ryżem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULĘ OBIERAMY

i kroimy w kostkę.

2

MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY

i nacieramy z obu stron solą i pieprzem.

3

NASTĘPNIE Z JEDNEJ

strony smarujemy 1 łyżką serka ziołowego, zwijamy i spinamy wykałaczką.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, smażymy na nim roladki mniej więcej przez 5 minut ze wszystkich stron.

5

WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY

na bok.

6

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

cebulę, talarki marchwi, groszek i smażymy przez 3 minuty, wielokrotnie je przy tym obracając.

7

PODLEWAMY BULIONEM, ROLADKI

układamy na warzywach i wszystko dusimy pod przykryciem mniej więcej przez 15 minut.

8

WORECZKI Z RYŻEM

wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody.

9

GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

przez 15 minut.

10

WORECZKI OSĄCZAMY, WYJMUJEMY

ryż.

11

SOS Z WARZYWAMI

doprawiamy do smaku sosem sojowym.

12

PODAJEMY Z RYŻEM

i roladkami z indyka.

13

WSKAZÓWKA

ABY UŁATWIĆ: zwijanie roladek, mięso przed przyprawieniem okrywamy folią spożywczą i ostrożnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2074,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

60,9 g

🥬

Błonnik

45,7 g

💪

Białko

45,7 g

Podobne przepisy