przepis-na-kobiete.pl

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami

Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
borówki - 100 g
budyń waniliowy - 40 g
nektarynka - 600 g
truskawka - 200 g
cukier puder - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 1 łyżka
jogurt grecki - 200 g
masło - 10 g
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
2.WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
3.PIECZEMY COBBLER:
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
4.PODAJEMY COBBLER:
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.

2

WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.

3

PIECZEMY COBBLER

Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.

4

PODAJEMY COBBLER

Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3313,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,6 g

🌾

Węglowodany

30,0 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy