Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
PIECZEMY COBBLER
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
PODAJEMY COBBLER
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3313,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,1 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
30,0 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Humus z tahiną i płatkami chili
To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!