przepis-na-kobiete.pl

Deska serów • przepis • składniki • przygotowanie

Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Deska serów

Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser munster - 150 g
Tomme de Montagne - 120 g
ser pavé - 120 g
ser Bleu Village - 100 g
truskawka - 80 g
orzech włoski - 40 g
winogrona jasne - 80 g
oliwki zielone - 50 g
gruszka - 0,5 szt.
miód - 50 g
musztarda francuska - 40 g
korniszon - 30 g
dżem morelowy - 50 g
bagietka - 1 szt.
chleb żytni - 150 g
krakersy - 150 g
oliwa z oliwek - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SERY MIĘKKIE:
Kroimy ser miękki Munster AOP w trójkąciki, tak jak tort. Każdy kawałek powinien zawierać skórkę od zewnątrz oraz miękkie boki. Układamy na desce od prawej strony. Ser Pave kroimy w plastry.
2.UKŁADAMY TRUSKAWKI I ORZECHY:
Zaraz obok serów miękkich układamy truskawki. Orzechy włoskie wkładamy do małej kokilki i układamy obok serów.
3.KROIMY SER TOMME DE MONTAGNE:
Kroimy ser półtwardy na długość - od środka aż po skórkę w grubsze plastry i układamy na desce obok truskawek i orzechów.
4.UKŁADAMY WINOGRONA, MUSZTARDĘ I KORNISZONY:
Korniszony przekładamy do większej kokilki, a musztardę do mniejszej. Układamy obok półtwardego sera, a zaraz obok układamy winogrona.
5.KROIMY SER Z BLUE VILLAGE:
Kroimy ser z niebieską pleśnią na plastry i układamy przy winogronach.
6.UKŁADAMY GRUSZKI ORAZ MIÓD:
Gruszkę kroimy w plastry i układamy ją obok sera. Miód przekładamy do kokilki i również układamy obok sera.
7.KROIMY SER GRUYERE:
Kroimy ser w grubsze plastry lub słupki, tak aby każdy miał także fragment skórki i układamy na desce.
8.UKŁADAMY OLIWKI I DŻEM:
Do większej kokilki przekładamy oliwki i układamy obok sera. Dżem przekładamy do mniejszej kokilki i układamy obok sera. Możemy też ułożyć go na mniejszej desce na dodatki.
9.KROIMY PIECZYWO:
Kroimy bagietkę i chleb i układamy na mniejszej desce. Przekładamy też na nią krakersy. Oliwę wlewamy do małej kokilki i układamy obok pieczywa. Całość możemy ozdobić odrobiną winogron.
10.PODAJEMY DESKI:
Deski podajemy gościom wraz z zastawą i talerzykami. Potrzebny będzie nóż do rozsmarowywania serów miękkich, a także małe widelczyki i ozdobne wykałaczki czy łyżeczki.
Deska serów

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SERY MIĘKKIE

Kroimy ser miękki Munster AOP w trójkąciki, tak jak tort. Każdy kawałek powinien zawierać skórkę od zewnątrz oraz miękkie boki. Układamy na desce od prawej strony. Ser Pave kroimy w plastry.

2

UKŁADAMY TRUSKAWKI I ORZECHY

Zaraz obok serów miękkich układamy truskawki. Orzechy włoskie wkładamy do małej kokilki i układamy obok serów.

3

KROIMY SER TOMME DE MONTAGNE

Kroimy ser półtwardy na długość - od środka aż po skórkę w grubsze plastry i układamy na desce obok truskawek i orzechów.

4

UKŁADAMY WINOGRONA, MUSZTARDĘ I KORNISZONY

Korniszony przekładamy do większej kokilki, a musztardę do mniejszej. Układamy obok półtwardego sera, a zaraz obok układamy winogrona.

5

KROIMY SER Z BLUE VILLAGE

Kroimy ser z niebieską pleśnią na plastry i układamy przy winogronach.

6

UKŁADAMY GRUSZKI ORAZ MIÓD

Gruszkę kroimy w plastry i układamy ją obok sera. Miód przekładamy do kokilki i również układamy obok sera.

7

KROIMY SER GRUYERE

Kroimy ser w grubsze plastry lub słupki, tak aby każdy miał także fragment skórki i układamy na desce.

8

UKŁADAMY OLIWKI I DŻEM

Do większej kokilki przekładamy oliwki i układamy obok sera. Dżem przekładamy do mniejszej kokilki i układamy obok sera. Możemy też ułożyć go na mniejszej desce na dodatki.

9

KROIMY PIECZYWO

Kroimy bagietkę i chleb i układamy na mniejszej desce. Przekładamy też na nią krakersy. Oliwę wlewamy do małej kokilki i układamy obok pieczywa. Całość możemy ozdobić odrobiną winogron.

10

PODAJEMY DESKI

Deski podajemy gościom wraz z zastawą i talerzykami. Potrzebny będzie nóż do rozsmarowywania serów miękkich, a także małe widelczyki i ozdobne wykałaczki czy łyżeczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4077,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

815,5 kcal

🥑

Tłuszcz

40,9 g

🌾

Węglowodany

79,4 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

31,1 g

Podobne przepisy