Ciasteczka z wróżbą • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Zaczynamy od przygotowania wróżb. Na małych karteczkach piszemy wróżby. Karteczki składamy kilkukrotnie.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując delikatnie mąką. Z jednej części wykrawamy kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środku układamy karteczkę z wróżbą, a następnie kółka składamy na pół i sklejamy jak pierogi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części wykrawamy kwadraty, rozwałkowujemy je na brzegach. Na środku układamy kartkę z wróżbą i składamy w kształt sakiewki. Każde ciasteczko smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego wymieszanego z cynamonem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1509 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
50,3 kcal
Tłuszcz
1,5 g
Węglowodany
7,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!

Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!