Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.
PODAJEMY DANIE
Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3787,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
946,8 kcal
Tłuszcz
64,6 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
3,4 g
Białko
57,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
Przemierzając bezkresne stepy, bez względu na to, czy jesteś łowcą nagród, handlarzem, zbieraczem czy przyrodnikiem, musisz mieć siłę. Tę zapewni Ci kowbojska owsianka białkowa Arthura, którą dobrze zjeść, zanim przystąpisz do gry.