przepis-na-kobiete.pl

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem

Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

marchew - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
oliwki zielone - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso indycze mielone - 800 g
natka pietruszki - 0,5 pęczka
boczek - 250 g
mąka pszenna - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
mleko 3,2% - 750 ml
sól -
pieprz czarny -
gałka muszkatołowa -
ziemniak - 3 szt.
mozzarella, tarta - 100 g
oliwa z oliwek -

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.
3.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.
4.SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ:
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.
5.PODAJEMY DANIE:
Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.
Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.

3

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.

4

SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.

5

PODAJEMY DANIE

Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3787,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

946,8 kcal

🥑

Tłuszcz

64,6 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

57,4 g

Podobne przepisy