przepis-na-kobiete.pl

Deser cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Deser cappuccino

Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 60 g
czekolada gorzka - 100 g
espresso - 60 ml
jajko - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder - 5 g
śmietana 30% - 200 ml
cynamon - 1 szczypta
czekolada w proszku - 10 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY ESPRESSO Z UTARTYM MASŁEM:
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.
3.DOSYPUJEMY DO CIASTA POSIEKANĄ CZEKOLADĘ:
Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.
4.PIECZEMY CIASTKA:
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).
5.DEKORUJEMY DESER BITĄ ŚMIETANĄ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.
Deser cappuccino

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY ESPRESSO Z UTARTYM MASŁEM

Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.

3

DOSYPUJEMY DO CIASTA POSIEKANĄ CZEKOLADĘ

Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.

4

PIECZEMY CIASTKA

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).

5

DEKORUJEMY DESER BITĄ ŚMIETANĄ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2727,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,5 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy