przepis-na-kobiete.pl

Szarlotka z bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Szarlotka z bezą

Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 620 g
żółtka jaj - 5 szt.
proszek do pieczenia - 0,75 łyżeczki
jabłko - 1 kg
cynamon - 1 płaska łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
woda - 180 ml
białko jaja kurzego - 5 szt.
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 20 g
sól - 1 szczypta
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i cukier, a następnie wszystko mieszamy.
2.DODAJEMY MASŁO:
Zimne masło kroimy nożem i dodajemy do miski. Wszystko wyrabiamy dłońmi, aż do jego połączenia, a potem owijamy folią i chłodzimy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto wyciągamy z lodówki, a następnie smarujemy tortownicę masłem i przekładamy do niej ciasto. Szczelnie wyklejamy nim spód oraz ranty i wygładzamy. Gotowy spód wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z pieca i studzimy je. Nie wyłączamy piekarnika.
4.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ostrożnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki.
5.PODDUSZAMY JABŁKA:
Do rondla wrzucamy jabłka, a następnie dolewamy wodę oraz wyciskamy sok z połówki cytryny. Jabłka mieszamy i podsmażamy, aż zmiękną. Jabłka muszą zachować swoją formę, nie może zrobić się z nich puree. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy jabłka na bok.
6.UBIJAMY BIAŁKA:
Do miski wlewamy białka, dodajemy sól i ubijamy mikserem na puszystą pianę. W międzyczasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.
7.DODAJEMY CUKIER I MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
Do gęstej piany dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy, aż stanie się lśniąca. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mąkę i miksujemy dosłownie przez ułamek sekundy.
8.PRZEKŁADAMY JABŁKA I BEZĘ NA CIASTO:
Na upieczony spód przekładamy masę jabłkową, a na wierzch kładziemy ubitą bezę. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
9.DOSUSZAMY BEZĘ:
Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 80°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z pieca i serwujemy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.
Szarlotka z bezą

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i cukier, a następnie wszystko mieszamy.

2

DODAJEMY MASŁO

Zimne masło kroimy nożem i dodajemy do miski. Wszystko wyrabiamy dłońmi, aż do jego połączenia, a potem owijamy folią i chłodzimy przez co najmniej 30 minut w lodówce.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto wyciągamy z lodówki, a następnie smarujemy tortownicę masłem i przekładamy do niej ciasto. Szczelnie wyklejamy nim spód oraz ranty i wygładzamy. Gotowy spód wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z pieca i studzimy je. Nie wyłączamy piekarnika.

4

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ostrożnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki.

5

PODDUSZAMY JABŁKA

Do rondla wrzucamy jabłka, a następnie dolewamy wodę oraz wyciskamy sok z połówki cytryny. Jabłka mieszamy i podsmażamy, aż zmiękną. Jabłka muszą zachować swoją formę, nie może zrobić się z nich puree. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy jabłka na bok.

6

UBIJAMY BIAŁKA

Do miski wlewamy białka, dodajemy sól i ubijamy mikserem na puszystą pianę. W międzyczasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.

7

DODAJEMY CUKIER I MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

Do gęstej piany dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy, aż stanie się lśniąca. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mąkę i miksujemy dosłownie przez ułamek sekundy.

8

PRZEKŁADAMY JABŁKA I BEZĘ NA CIASTO

Na upieczony spód przekładamy masę jabłkową, a na wierzch kładziemy ubitą bezę. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

9

DOSUSZAMY BEZĘ

Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 80°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z pieca i serwujemy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7014,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1402,8 kcal

🥑

Tłuszcz

64,2 g

🌾

Węglowodany

182,5 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy