Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZKŁADAMY MASĘ NA BLASZE
Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.
GOTUJEMY BRZOSKWINIE W CUKRZE
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.
BRZOSKWINIE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE
Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4117 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,7 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Lasagne ze szpinakiem
Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.