przepis-na-kobiete.pl

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami

Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
cukier puder - 1 łyżka
cynamon - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
masło - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
mleko - 300 ml
sól - 1 szczypta
wiśnia - 700 g
mąka pszenna - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WIŚNIE ODCEDZAMY:
na sicie, zbierając sok. 2 ŁYŻKI SOKU: mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę.
2.W MAŁYM GARNKU:
zagotowujemy pozostały sok z cynamonem.
3.DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje.
4.POZOSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
5.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
temperatury 80°C.
6.ROZBIJAMY JAJKA. BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywno.
7.ŻÓŁTKO MIESZAMY Z:
cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
8.DODAJEMY NA PRZEMIAN:
mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
9.DODAJEMY UBITE BIAŁKO:
i wiśnie, ostrożnie mieszamy.
10.NA DUŻEJ, POWLEKANEJ:
patelni roztapiamy jedną łyżkę masła.
11.SMAŻYMY NA NIM:
połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
12.ROZRYWAMY OSTROŻNIE DWOMA:
widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika.
13.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA:
przygotowujemy w ten sam sposób.
14.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM:
i podajemy z sosem wiśniowym.
15.WSKAZÓWKA:
NIE MARTW: się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu.
16.OMLET WYSTARCZY WTEDY:
kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.
Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WIŚNIE ODCEDZAMY

na sicie, zbierając sok. 2 ŁYŻKI SOKU: mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę.

2

W MAŁYM GARNKU

zagotowujemy pozostały sok z cynamonem.

3

DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje.

4

POZOSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

5

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

temperatury 80°C.

6

ROZBIJAMY JAJKA. BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywno.

7

ŻÓŁTKO MIESZAMY Z

cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.

8

DODAJEMY NA PRZEMIAN

mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.

9

DODAJEMY UBITE BIAŁKO

i wiśnie, ostrożnie mieszamy.

10

NA DUŻEJ, POWLEKANEJ

patelni roztapiamy jedną łyżkę masła.

11

SMAŻYMY NA NIM

połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.

12

ROZRYWAMY OSTROŻNIE DWOMA

widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika.

13

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA

przygotowujemy w ten sam sposób.

14

POSYPUJEMY CUKREM PUDREM

i podajemy z sosem wiśniowym.

15

WSKAZÓWKA

NIE MARTW: się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu.

16

OMLET WYSTARCZY WTEDY

kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2290,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

96,3 g

🥬

Błonnik

17,5 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy