Ciasteczka brownie – wegańskie! • przepis • składniki • przygotowanie
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ W MISIE
MC SMART UMIESZCZAMY CZEKOLADĘ. ZAMYKAMY POKRYWĘ I MIKSUJEMY NA OBROTACH O PRĘDKOŚCI 4 Z WYKORZYSTANIEM PRZYCISKU „TURBO”. ROZDROBNIONĄ CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO MISECZKI. ODSTAWIAMY.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
I CUKIER Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.
DODAJEMY CZEKOLADĘ DO MASY
dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.
FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
DODAJEMY CZEKOLADĘ DODAJEMY CZEKOLADĘ
pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2341,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,1 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
3,2 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.