Kolorowa sałatka w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ KUSKUS
Kaszę kuskus z odrobiną soli i szafranu przesypujemy do miski. Zalewamy 200 ml wrzącej wody. Pozostawiamy na 8-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.
UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI W SŁOIKU
Marchew oraz ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy na małe paski. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Przygotowane składniki sałatki układamy warstwami w słoikach. Słoiki zamykamy i przed podaniem wstawiamy do lodówki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jogurtem, oliwą i miodem. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy do małych pojemniczków i podajemy osobno do sałatki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1645,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,4 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
66,6 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.