przepis-na-kobiete.pl

Minitorciki czekoladowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe

Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
cukier puder - 5 g
malina - 120 g
mięta świeża - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
truskawka - 70 g
czekolada mleczna - 250 g
woda - 30 ml
żelatyna - 8 g
likier amaretto - 50 ml
śmietana 30% - 400 g
cukier - 60 g
jajko - 4 szt.
kakao - 30 g
migdały, słupki - 50 g
mąka pszenna - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY:
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AMARETTO:
Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
4.SKŁADAMY TORCIKI:
Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.
5.DEKORUJEMY TORCIKI:
Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.
Minitorciki czekoladowo-migdałowe

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AMARETTO

Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.

4

SKŁADAMY TORCIKI

Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.

5

DEKORUJEMY TORCIKI

Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4586 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

36,1 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy