przepis-na-kobiete.pl

Sałatka w stylu panzanella • przepis • składniki • przygotowanie

Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!

Sałatka w stylu panzanella

Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
chleb wieloziarnisty - 375 g
anchois - 4 szt.
oliwki czarne - 100 g
kapar - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidor czerwony - 1 kg
rukola - 100 g
seler naciowy - 350 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
tuńczyk w sosie własnym - 370 g
woda - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
CHLEB: pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
2.PRZYGOTOWANIE:
KAWAŁKI OPIECZONEGO: chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia.
3.DO 400-500 ML:
zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. MIESZAMY.
4.MIESZANKĄ WODY I:
octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia.
5.ODSTAWIAMY NA 10:
minut.
6.DO CZYSTEJ DUŻEJ:
miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę , pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory , rukolę , posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone).
7.NA SAM KONIEC:
dodajemy nasączone kawałki chleba.
8.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok.
9.5-6 ŁYŻEK), DOPRAWIAMY:
niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem.
10.PONOWNIE MIESZAMY ZA:
pomocą dłoni. ODSTAWIAMY NA: godzinę. PO GODZINIE PODAJEMY: sałatkę.
11.PRZED PODANIEM KAŻDĄ:
porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Sałatka w stylu panzanella

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

CHLEB: pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.

2

PRZYGOTOWANIE

KAWAŁKI OPIECZONEGO: chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia.

3

DO 400-500 ML

zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. MIESZAMY.

4

MIESZANKĄ WODY I

octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia.

5

ODSTAWIAMY NA 10

minut.

6

DO CZYSTEJ DUŻEJ

miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę , pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory , rukolę , posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone).

7

NA SAM KONIEC

dodajemy nasączone kawałki chleba.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok.

9

5-6 ŁYŻEK), DOPRAWIAMY

niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem.

10

PONOWNIE MIESZAMY ZA

pomocą dłoni. ODSTAWIAMY NA: godzinę. PO GODZINIE PODAJEMY: sałatkę.

11

PRZED PODANIEM KAŻDĄ

porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1743,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

62,9 g

🥬

Błonnik

29,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy