przepis-na-kobiete.pl

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski • przepis • składniki • przygotowanie

Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski

Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa biała - 500 g
koncentrat pomidorowy - 150 g
sok jabłkowy - 100 ml
ketchup - 100 g
cebula - 1 szt.
curry - 3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KIEŁBASĘ:
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż na niej kiełbasę. Jeśli używasz białej kiełbasy parzonej, najpierw delikatnie ściągnij z niej osłonkę. Smaż kiełbasę z każdej strony, tak aby była równomiernie przypieczona. Po usmażeniu ściągnij ją z patelni na talerz.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę obierz z łupiny i drobno ją posiekaj, a potem podsmaż na tej samej patelni (dodaj drugą łyżkę oliwy). Gdy cebula się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy oraz curry i paprykę w proszku. Wymieszaj. Po chwili smażenia dodaj także sok jabłkowy i ponownie wszystko wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś sos przez 3-4 minuty, aby lekko się zredukował. Pod koniec gotowania dodaj ketchup i ponownie zamieszaj. Całość gotuj przez kilka minut na najmniejszym ogniu.
3.KROIMY KIEŁBASĘ:
Pokrój kiełbasę na kawałki i ułóż ją na talerzach.
4.DODAJEMY SOS I SERWUJEMY KIEŁBASĘ:
Tak przygotowaną kiełbasę polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu odrobiną curry. Currywurst podawaj ze świeżym pieczywem lub frytkami.
Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KIEŁBASĘ

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż na niej kiełbasę. Jeśli używasz białej kiełbasy parzonej, najpierw delikatnie ściągnij z niej osłonkę. Smaż kiełbasę z każdej strony, tak aby była równomiernie przypieczona. Po usmażeniu ściągnij ją z patelni na talerz.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę obierz z łupiny i drobno ją posiekaj, a potem podsmaż na tej samej patelni (dodaj drugą łyżkę oliwy). Gdy cebula się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy oraz curry i paprykę w proszku. Wymieszaj. Po chwili smażenia dodaj także sok jabłkowy i ponownie wszystko wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś sos przez 3-4 minuty, aby lekko się zredukował. Pod koniec gotowania dodaj ketchup i ponownie zamieszaj. Całość gotuj przez kilka minut na najmniejszym ogniu.

3

KROIMY KIEŁBASĘ

Pokrój kiełbasę na kawałki i ułóż ją na talerzach.

4

DODAJEMY SOS I SERWUJEMY KIEŁBASĘ

Tak przygotowaną kiełbasę polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu odrobiną curry. Currywurst podawaj ze świeżym pieczywem lub frytkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1967 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491,8 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

20,6 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy