przepis-na-kobiete.pl

Chleb z orzechów laskowych • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Chleb z orzechów laskowych

Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 40 g
mąka ziemniaczana - 100 g
orzech laskowy - 75 g
mąka gryczana - 100 g
mąka pszenna - 350 g
twaróg chudy - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Wszystkie rodzaje mąki mieszamy w misce, robiąc na środku wgłębienie. Kruszymy drożdże i wrzucamy do wgłębienia, dodajemy cukier i mieszamy ze 100 ml letniej wody i odrobiną mąki na gęstą papkę. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia (zobacz, jak prawidłowo przygotować rozczyn)
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Dodajemy sól, twaróg i 350-400 ml letniej wody. Wszystko zagniatamy przez 2-3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodajemy orzechy laskowe i zagniatamy, ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wygładzamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
3.PIECZEMY CHLEBEK:
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. Lekko studzimy, wykładamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Chleb z orzechów laskowych

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Wszystkie rodzaje mąki mieszamy w misce, robiąc na środku wgłębienie. Kruszymy drożdże i wrzucamy do wgłębienia, dodajemy cukier i mieszamy ze 100 ml letniej wody i odrobiną mąki na gęstą papkę. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia (zobacz, jak prawidłowo przygotować rozczyn)

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Dodajemy sól, twaróg i 350-400 ml letniej wody. Wszystko zagniatamy przez 2-3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodajemy orzechy laskowe i zagniatamy, ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wygładzamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

3

PIECZEMY CHLEBEK

Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. Lekko studzimy, wykładamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2478 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

154,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

27,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy