Świąteczne trifle figowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ
W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.
PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY
Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE
Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.
DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE
Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
480,8 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
1,4 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!