przepis-na-kobiete.pl

Migdałowe ciasto Santiago • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Migdałowe ciasto Santiago

Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
erytrytol - 150 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
mąka migdałowa - 200 g
sól -

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do misy robota wbijamy jajka i wsypujemy erytrytol. Ubijamy przez ok. 5 minut do otrzymania puszystej masy i rozpuszczenia erytrytolu.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do masy dodajemy cynamon, otartą skórkę z cytryny, mąkę migdałową oraz szczyptę soli. Delikatnie łączymy ze sobą składniki. Masę wlewamy do foremki.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Erytrytol ucieramy na puder i posypujemy nim ciasto dla dekoracji.
Migdałowe ciasto Santiago

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do misy robota wbijamy jajka i wsypujemy erytrytol. Ubijamy przez ok. 5 minut do otrzymania puszystej masy i rozpuszczenia erytrytolu.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do masy dodajemy cynamon, otartą skórkę z cytryny, mąkę migdałową oraz szczyptę soli. Delikatnie łączymy ze sobą składniki. Masę wlewamy do foremki.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Erytrytol ucieramy na puder i posypujemy nim ciasto dla dekoracji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1632,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

136 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

15,2 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy